Ianuarie începe anul. Eminescu e în gândurile noastre precum Unirea.
Doi dintre cei mai mari oameni ai țării – Mihai Eminescu și Alexandru Ioan Cuza – au stat și stau de veghe neamului românesc.
În 1859 venirea pe tronul țării a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a marcat naşterea României, l-a găsit pe Mihai Eminescu, învățăcel la Cernăuți, în plină formare intelectuală ce a condus mai târziu la numeroase articole, cronici și publicații cu caracter politic, istoric și social-economic, apărute în presa vremii.
In acele timpuri destul de încercate personalitățile celor doi au contribuit la propășirea materială și culturală a poporului român.
Din 15 ianuarie – Ziua Culturii și până pe 24 ianuarie – Ziua Unirii vă invităm la o paletă largă de evenimente, între care sperăm să vă regăsiți bucuria de a asculta, a vedea, a trăi momente unice pentru suflet.
Ziua Culturii Naționale reprezintă ocazia perfectă de a aduce publicului o premieră deosebită: primul podcast cultural din zonă constând în lecturarea în 10 limbi, a celui mai lung poem de dragoste din lume – Luceafărul.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 15 ianuarie 2022, de la ora 11.00, la Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia” Focșani, unde îi vom avea alături pe cei care au realizat acest produs – elevi și profesori din școli și licee focșănene, precum și pe reprezentanții Centrului Academic Internațional ”Eminescu” Chișinău, pe cei ai Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea, reprezentanți ai comunităților minorităților din Focșani și, nu în cele din urmă, două mari figuri culturale focșănene: filolog dr. Teodora Fîntînaru și Directorul Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia” Focșani, actorul Sorin Francu.
Evenimentele dedicate publicului larg au ca bază sugestiile dumneavoastră, ale oamenilor din comunitatea noastră. Fapt pentru care vă mulțumim și sperăm să fie pe gusturile cât mai multora, ceea ce am pregătit.