În perioada 27 martie – 20 aprilie 2018, puteţi vizita în foaierul Ateneului Popular 2 expoziţii fotodocumentare realizate cu intenţia de a omagia două aniversări majore legate de ziua de 27 Martie, una istorică – aniversarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, cealaltă culturală – celebrarea în fiecare an, la 27 Martie, a Zilei Mondiale a Teatrului.

După 106 ani de dominaţie rusă, la 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat Unirea provinciei româneşti Basarabia cu România
Declaraţia de Unire a Sfatului Țării arată că:
„Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România”, documentul fiind semnat de Ion Inculeț, președinte, Pan. Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată în 1961 de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), care anul acesta împlineşte 70 de ani de existenţă.

Este sărbătorita anual, la data de 27 martie, de întreaga comunitate teatrală internaţională.

Cu această ocazie, la invitaţia ITI, o personalitate de renume mondial împărtăşeşte reflecţiile sale asupra Teatrului şi asupra păcii între oameni prin intermediul Mesajului Internaţional de Ziua Mondială a Teatrului.

Primul Mesaj Internaţional de Ziua Mondială a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau (Franţa) în 1962.

Comments are closed.