S-a încheiat cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Şanselor Tale – Săptămâna Educaţiei Permanente în România.

Ateneul Popular este de 12 ediţii coordonatorul zonal al acestui eveniment şi ne bucură an de an să avem alături parteneri consecvenţi, dar şi parteneri noi, cărora deopotrivă dorim acum să le mulţumim pentru activităţile minunate organizate de-a lungul acestei săptămâni, 30 octombrie-4 noiembrie 2017.  Şi de această dată ne-am unit buna-credinţă şi entuziasmul să convingem şi copii şi adulţi, tineri şi mai vârstnici, că „educaţia permanentă” sau „învăţarea pe tot parcursul vieţii” nu este un concept teoretic sau filozofic, ci însuşi faptul de a fi viu. Punctul în care crezi că nu mai ai nimic de învăţat se sfârşeşte de fapt viaţa.

Cu bucurie semnalăm că Festivalul de Educaţie Permanentă a debutat în judeţ, la sediile a doi dintre partenerii noştri, unul consacrat, Casa de Cultură „C.C.Giurescu” Odobeşti şi al doilea, pentru prima dată partenerul nostru în acest proiect ,Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărăşeşti. În începutul nostru am întins o punte între toate categoriile de vârstă cărora li se adresează expoziţia foto-documentară „Patrimoniul naţional intrat în zestrea de aur a umanităţii” montată la Odobeşti şi elevii claselor gimnaziale şi liceale cărora li s-au adresat prezentările Capitalelor Culturale Europene 2017 şi a Cetăţii Alba-Carolina realizate la Mărăşeşti.

În a doua parte a zilei de deschidere a FST 2017, de luni, 30 octombrie, artiştii plastici amatori, Gabriela Andone şi Adriana Busuioc, devenite prin învăţare permanentă ceea ce sunt, au expus pictură pe simezele Ateneului în chiar preambulul Concertului simfonic „Medalion Astor Piazzolla” oferit de Orchestrei de Cameră UNIREA. Astfel s-a realizat o altă punte, între artişti de astă dată, cei numiţi amatori fiindcă nu sunt de profesie artişti ci sunt recomandaţi aşa de un hobby şi profesionişti, ambele categorii trebuind însă să-şi continue perfecţionarea prin studiu şi antrenare pe tot parcursul vieţii.

Cam în acelaşi registru a continuat toată săptămâna, în fiecare zi fiind programate activităţi interesante, menite să creeze punţi între noi şi în noi, fiindcă puntea cea mai valoroasă pe care educaţia o creează este în noi înşine, înlesnindu-ne dezvoltarea.

Marţi am căpătat un nou partener, Liceul Tehnologic Odobeşti, realizând împreună cu Casa de Cultură „C.C.Giurescu” Odobeşti o activitate dedicată Patrimoniului Natural al Vrancei, în care am aflat chiar de la oameni ai locului despre unele din minunatele comori naturale pe care le avem în judeţ. Programul a continuat apoi la Ateneu, cu o conferinţă publică foarte apreciată, prin participarea a peste 150 de persoane, despre o altă comoară naturală pe care o avem, în noi înşine de data aceasta: creierul. Conferinţa s-a intitulat „Creierul uman – potenţarea memorării şi accesării datelor în condiţii de stres” şi a fost susţinută de psih. Viorel Micu, care a bucurat cu speranţă şi încurajare pe fiecare participant, demonstrând cu exerciţii directe şi imediate că avem în dotare un instrument foarte performant.

Miercuri ne-am deplasat din nou. La Şcoala Postliceală Sanitară „Hippocrate” am celebrat 150 de ani de la naşterea savantului naturalist român Grigore Antipa, care a modernizat Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti, purtând şi o discuţie asupra controversatei expoziţii  „THE HUMAN BODY” găzduită de muzeu în 2013 şi la care unii dintre elevii şcolii au participat.

Pe de altă parte, la sediile a doi dintre partenerii nostri permanenţi: Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobeşti şi Centrul de Zi „Dănuţ” din Broşteni, copii mai mici şi mai mari au aflat despre Capitalele Culturale Europene de anul acesta, Aarhus (Danemarca) și Pafos (Cipru) şi, de asemenea, despre personalitatea, viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi.

După-amiaza a încununat miezul săptămânii cu un regal: o seară oferită şi dedicată Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Gh.Tattarescu” din Focşani, „OPEN SPACE Artiştii printre noi”. Artiştii liceului (elevii şi dascălii lor) au realizat la Muzeul „Trepte de Istorie” o expoziţie mixtă de pictură, grafică şi sculptură, dar ne-au şi mângâiat sufletele cu muzică: câteva lucrări corale interpretate de Ansamblul ”Junesses”,  şi o lucrare clasică interpretată de Eusebiu Munteanu la chitară.

Joi am început ziua cu o punte culturală realizată împreună cu Şcoala Postliceală Sanitară „Hippocrate”, prezentând în cadrul proiectului „Civilizaţiile lumiiGermania, supranumită şi „locomotiva economiei europene”. O altă punte realizată joi a fost cea între toamnă, lumină, culori şi elevii Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Focşani, partener permanent al FST-ului, împreună cu care am organizat la Muzeul „Trepte de Istorie” din Piaţa Unirii, un atelier de pictură şi decoraţiuni „Toamna în culori calde”. Elevii clasei a XI-a A, îndrumaţi de „profa de română”, doamna Voicuţa Voicu, om cald şi dascăl devotat care îşi poartă fiecare generaţie prin toate provocările culturale pe care le oferă oraşul nostru şi, dincolo de aparenţe, ele nu sunt puţine, au realizat împreună cu pictoriţa Andra Pârlog, un experiment reuşit: acela că, indiferent de profesia căreia ne dedicăm, legătura noastră cu lumina din care suntem făcuţi, până la urmă, ne face parteneri permanenţi ai culorilor. 

 Seara s-a încheiat iarăşi cu o punte interioară, anume cu conferinţă publică „Învingătorul” susţinută de psihologii Mirela Stoican şi Viorel Micu, în timpul căreia s-a demonstrat tocmai acest parteneriat permanent pe care îl avem cu culorile care nu sunt altceva decât frecvenţe de vibraţie ale luminii pe care noi, oamenii, le putem recunoaşte chiar şi legaţi la ochi. E necesar doar puţin antrenament. Demonstraţia a fost făcută de Robert Ionuţ Ancuţa – un copil de 9 ani, care, iniţial a lăsat publicul numeros (în jur de 200 de persoane) fără suflare printr-o interpretare magistrală a două lucrări de chitară clasică, el fiind deja multiplu premiat la festivaluri naţionale şi internaţionale –  ultimul a fost Festivalul Internaţional de Chitară Clasică 2017 de la Sibiu unde a luat Premiul I. Apoi, cu ochii acoperiţi, Robert a putut identifica culori, desene şi semne grafice doar pe baza vibraţiilor emise, abilitate pe care mulţi o numesc paranormală, însă psihologul Viorel Micu consideră că este o capacitate pur umană, necunoscută încă şi de aceea neantrenată.

Vineri FST 2017 a continuat cu un spectacol inedit „Mindshow Vlad Grigorescu” realizat de Clubul Interact VARANA cu sprijinul Ateneului Popular. Evenimentul a avut un scop caritabil şi anume acela de a oferi premii copiilor cu rezultate foarte bune la învăţătură din şcolile mun. Focşani, provenind din familii cu posibilităţi materiale precare. O altă punte între noi care a prins contur de iubire de oameni, mai ales că sala a fost în totalitate plină.

Ziua de sâmbătă a debutat la Muzeul „Trepte de Istorie” unde partenerul nostru „Şcoala de Valori” Bucureşti şi-a instruit echipa, mulţi dintre ei membri ai Consiliului Judeţean al Elevilor Vrancea, pentru o nouă rundă a proiectului Internaţional de Dezvoltare Personală pentru liceeni, GROW.

Încheierea „Săptămânii Educaţiei Permanente în România” la Focşani s-a făcut într-o celebrare a Punţii supreme între om şi Divin. Sâmbătă după-amiază, pe scena Ateneului s-au perindat copii din Focşani şi judeţ, din Buzău, din Sascut-Bacău şi au cântat această Uniune, în cadrul Festivalului Concurs de Muzică-Artă Religioasă şi Creaţie Literară „Maica Domnului – Împărăteasa Cerului și a Pământului, organizat de 8 ediţii, cu iubire, cu bună-credinţă şi devoţiune de colectivul Centrului de Zi „Dănuţ” din Broşteni. Sala Ateneului a fost plină ochi de copii, de dascălii şi de părinţii lor, de parcă se coborâseră Îngerii şi chiar luaseră chip.

Mulţumim din inimă!

 

Comments are closed.