Filmul „Tudor” lansat în noiembrie 1963, are aspectul unui film clasic prin panoramele artistice splendide, desfășurările impresionante de forțe (care anticipează desfășurările de forțe din filmele lui Sergiu Nicolaescu) și interpretările viguroase ale unor actori români de mare valoare precum Emanoil Petruț, George Vraca, Amza Pellea, Geo Barton sau Olga Tudorache. Este o creație artistică importantă a epocii, cu atât mai mult cu cât ar trebui să ținem cont de lipsa de experiență a cineaștilor români și de contextul istoric în care a fost realizat filmul.
Revoluția de la 1821 a reprezentat un moment istoric semnificativ în istoria poporului român mai ales prin urmările sale: înlăturarea domniilor fanariote, restabilirea domniilor pământene și consolidarea autonomiei Principatelor Române. Filmul „Tudor” reușește să ofere o imagine a dimensiunii istorice a Revoluției de la 1821.
„Tudor” a devenit în România un model pentru genul filmelor istorice, cu continuatori precum regizorii Sergiu Nicolaescu și Mircea Drăgan și scenariștii Titus Popovici și Petre Sălcudeanu.
Filmul a avut un rol determinant pentru cariera lui Emanoil Petruț, actor carismatic ce putea interpreta și rolul lui Făt Frumos dar și pe cel al zmeului din basme.