Vă invităm luni, 20 februarie, ora 17:00, la Ateneu să sărbătorim împreună cu artiştii-elevi ai Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Gh.Tattarescu”Focşani două frumoase sărbători ale românilor:

19 februarie, Ziua Brâncuşi, devenită zi de sărbătoare naţională, potrivit unui act normativ publicat la sfârşitul anului trecut,

şi

24 februarie: Dragobete – „Deşi este o sărbătoare cu dată fixă, există variante zonale care se petrec la date diferite. I se spune Cap de Primăvară. Nu se prea ştie cine este acest Dragobete. În unele legende apare ca fiu al Babei Dochia, în altele are calitatea de cumnat al lui Lăzărică cel mort din dor de plăcinte.
Oricum, este tânăr şi, fiind tânăr, este protectorul dragostei şi al îndrăgostiţilor. Un fel de Sfântul Valentin. A fost comparat cu Eros şi Cupidon. De Dragobete se împerechează păsările şi se pun să facă cuib. Fetele şi băieţii merg la pădure să culeagă ghiocei şi să adune apă din zăpada netopită.” Irina Nicolau – „Ghidul sărbătorilor românești” (Humanitas, 1998).

Comments are closed.