Expoziție foto-documentară – CONSTANTIN BRÂNCUȘI – februarie și martie 2023

Ne propunem ca anul acesta, când se împlinesc 147 de ani de la nașterea marelui sculptor (19 februarie 1876 – 16 martie 1957) să îl redescoperim pe marele Brâncuși, care, plecat din România, ajunge în țara artiștilor, Franța și crează opera sa intrată de mai bine de o jumătate de veac în patrimoniul artei mondiale.

Schimbă jaloanele gustului și reperele înțelegerii gestului artistic spunând că „Simplicitatea nu este un scop în artă, dar ajungi la simplitate fără voia ta, apropiindu-te de sensul real al lucrurilor. Așa am făcut piatra să cânte.”     Acest aforism al lui Brâncuși sugerează calea pe care s-a angajat el de la despărțirea de marele August Rodin, când a hotărât să comunice direct cu materia prin sculptarea pietrei sau a lemnului fără a trece prin modelaj.

Cărțile doamnei Doina Lemny (focșăneancă de origine) doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou Paris, specialistă în sculptura din prima jumătate a secolului al XX-lea și co-curatoare a celor şapte expoziţii tematice la Atelierul Brâncuși din 1998 în 2002, aduc opera lui Brâncuși la nivelul cunoașterii și înțelegerii profunde pe care artistul și-a dorit să le împărtășescă.

Vă recomandăm să citiți  „L-au întâlnit pe Brâncuși, „Brâncuși și muzele sale”, „Dincolo de toate granițele” de Doina Lemny

 

Comments are closed.